02.09.2014
Na internetu najdeme spoustu článků o tom, jak si zaručeně vybrat správný jazykový kurz. Obecně je základem kvalitní a zkušený rodilý lektor znalý jazyka studenta, který je kontrolován, dobré zázemí, vybavení a celkový přístup jazykové školy.
Neméně důležité jsou kvalitní výukové materiály. Je ale lepší individuální nebo skupinová výuka? Jaká mají úskalí?

Skupinová výuka

Výhody skupinového kurzu
Hlavní a velmi silná výhoda skupinového kurzu je cena na studenta a výukovou hodinu, která vychází velmi příznivě.

Nevýhody skupinového kurzu
Hlavní nevýhoda skupinového kurzu je patrna již při zápisu - studentovi nemusí vyhovovat rozvrh kurzu, jeho začátek a konec, vypsaný jazykovou školou a musí se tedy přizpůsobit, pokud se chce do kurzu zapsat. Jedna z nevýhod je také nemožnost nahradit si zameškané hodiny. Jelikož se jedná o organizačně i finančně náročný proces, tak jej většina jazykových škol neumožňuje. Další nevýhodou je, že student nemá lektora pouze pro sebe a tento musí dělit svoji pozornost a zaměření hodin mezi všechny studenty v kurzu. Hodiny jsou tedy i obsahově spíše obecnější, než šité na míru konkrétnímu studentovi. S tímto úzce souvisí i tempo hodin, které je předem dané a nelze s ním příliš hýbat kvůli předem danému obsahu hodit.

Fakta o skupinovém kurzu
Skupinový kurz má i svoje další charakteristiky, které mohou být výhodou či nevýhodou, podle konkrétního studenta a situace. Pro stydlivé a spíše introvertní studenty mohou být skupinové kurzy nevýhodné v tom, že se stydí za svoje chyby před ostatními studenty. Nebo, při různých úrovních studentů, se student necítí dobře, protože nestíhá vše zároveň se skupinou. Dalším faktem je, že skupinové kurzy mají předem určenou osnovu, vstupní a výstupní úroveň požadované látky. Pokud se nejedná o specializovaný kurz např. konverzace, volnost při výběru obsahu hodin není příliš velká. Pro některé studenty může být výhodou, že s ostatními mohou "soutěžit" v tom, kdo se naučí více a na skupinových hodinách cítí kolektivního ducha.

Individuální výuka

Výhody individuální výuky
Individuální výuka z principu vychází studentovi maximálně vstříc, co se týká určení náplně a časové organizace kurzu. Hodiny může přesouvat, přeskakovat nebo si je nahrazovat a kurz může začít i mimo hlavní semestr. Je totiž jejich jediným účastníkem, má lektora plně pro sebe a kurz je podřízen jeho potřebám. Stydlivý student může zahodit ostych, extrovertní student se může naplno rozpovídat. Konkrétní obsahy hodin vlastně nejsou ničím omezeny. Student má s lektorem dlouhodobě těsnější vztah. Tempo hodin se rovněž přizpůsobuje studentovi - pokud je španělština studentův čtvrtý cizí jazyk bude se ji učit rychleji, než kdyby byla jeho prvním cizím jazykem.

Nevýhody individuální výuky
Relativní nevýhodou je vyšší cena, kterou student zaplatí za jednu lekci. Kupuje si totiž práci lektora a učebnu pouze sám pro sebe.

Fakta o individuální výuce
Na individuálním kurzu je člověk s lektorem sám, což může být pro společenské studenty "nudnější" v porovnání se skupinovou výukou, nicméně toto lze řešit výběrem vhodného lektora.

Jakou výuku si vybrat?

Pokud jste úplný začátečník a španělština je Váš první nebo druhý cizí jazyk je lepší se nechat vést osnovou skupinového kurzu zvláště, pokud Vám časové a finanční možnosti individuální výuku neumožňují. Jestliže již nějakou znalost španělštiny máte, chcete se jí věnovat intenzivně, nebo je to váš třetí a další jazyk je pro Vás nejvhodnější individuální kurz. Individuální kurz je rovněž vhodný pro specifické cíle typu pracovní nebo turistická cesta, obchodní španělština, příprava na zkoušky DELE apod.

U nás v Hispánice Vám s výběrem konkrétního kurzu rádi pomůžeme hlavně na základě pohovoru s Vámi a osobního kontaktu. Stačí se nám ozvat mailem: info@hispanica.cz. Můžete se i sami podívat, zda by Vám vyhovoval některý ze skupinových kurzů španělštiny nebo individuální výuka.



Kamil Gregůrek